Skip to main content

Informatief Schrijven

Cursusinhoud

Vraag jij je wel eens af of schrijven nog wel van deze tijd is? We communiceren via WhatsApp, via LinkedIn, we delen filmpjes via Vimeo, Snapchat of Youtube. Vloggen is het nieuwe bloggen. Wie zich de essentie van schrijven heeft eigen gemaakt, heeft de sleutel tot ieder medium in handen.

Zakelijk schrijven. Waarom? Om informatie over te brengen. Of mensen aan te zetten tot gedragsverandering. Of om mensen te overtuigen. Of omdat je jouw enthousiasme wilt delen. Schrijven is communiceren.

Schrijven is ook een vak. Een ambacht. Een ambacht dat je kunt leren en verbeteren. Dan zijn kille weetjes en kennis niet voldoende. Schrijven leer je niet uit een boek en ook niet via een online module. Schrijven leer je met een boek, met oefeningen op internet, maar bovenal van vakmensen.

Je pen scherpen vergt tijd en toewijding. De beloning? Een vlotte pen waarmee je mensen adequaat informeert, bevlogen overtuigt en achteloos inspireert.

Wat je leert

Je leert schrijven. Van begin tot eind. Beleidsteksten, journalistieke artikelen, persberichten, recensies, blogs, wetenschappelijke artikelen, reportages. Van het eerste idee, nadenken over doel en doelgroep, opbouw, schrijven, schrappen en redigeren.

Stap voor stap vergroot je jouw slagkracht. Je leert welke unieke kwaliteiten jij als schrijver hebt, verbetert waar mogelijk en ontwikkelt een eigen stijl. Je leert wat nodig is om effectief en efficiënt te schrijven.

Bijeenkomsten

Informatief Schrijven bestaat uit 9 bijeenkomsten. Daarin komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

  • het schrijfproces
  • voorbereiding
  • helder schrijven
  • structureren
  • overtuigend formuleren
  • aantrekkelijk schrijven
  • correct schrijven
  • doelgroepgericht (gepast) schrijven
  • revisie en feedback

Opdrachten

Schrijven is doen. Praktische opdrachten zijn onderdeel van de cursus. Tijdens de cursus werk je langer aan twee grotere teksten.

Opdracht: vormoefening
Schrijf een recensie (en herschrijf die een aantal keren)

Opdracht: meesterproeve
Schrijf een artikel (en volg daarbij een stappenplan)

De meeste deelnemers kiezen ervoor hun artikel te laten aansluiten bij hun beroepspraktijk. Ze schrijven een journalistieke tekst, een wetenschappelijke tekst of een beleidstekst  die ze direct bij de uitoefening van hun vak gebruiken.

Lesmateriaal

Freerk Teunissen & Aleid van de Vooren-Fokma ‘Tekststructuur. Effectiever en efficiënter schrijven’ (Uitgeverij Coutinho, 2014)

Syllabus Informatief Schrijven

Studielast

140 studiebelastingsuren

9 bijeenkomsten van 3 uur

10 weken circa 11 uur zelfstudie

Direct aanmelden

Vul het inschrijfformulier in bij
het opleidingsportaal van
Hogeschool Utrecht

Informatie aanvragen

Meer weten? Bel direct met Centrum voor
Communicatie en Journalistiek

088-4813500