Skip to main content

De Quiz

A/B-quiz

Check hoe waardevol je de cursus Informatief Schrijven vindt. Je leest telkens twee versies van dezelfde tekst. Daarna geef je aan welke van de twee je beter vindt. De criteria bepaal je zelf. Vind je de ene tekst beter omdat hij je meer overtuigt of omdat hij glashelder is? Jij bepaalt. Na afloop van de quiz zie je of jouw voorkeur overeenkomt met die van Informatief Schrijven. Komen ze overeen: dan ben je bij Informatief Schrijven aan het juiste adres.

Analyse-quiz

Bepaal hoeveel je leert bij Informatief Schrijven. Beter, overtuigender en glashelder schrijven. Hoe doe je dat? Herken je de technieken die teksten beter maken? Als je alle technieken herkent, hoef je de cursus niet meer te volgen.

A/B-quiz

Welke tekst heeft je voorkeur? Hieronder staan 6 teksten in 2 versies. Lees ze, bepaal welke van de twee je het beste vindt en geef hiernaast je voorkeur weer.

1.Brievenbussen verdwijnen

Een journalistieke tekst. De ene versie is het origineel, zoals het geschreven is voor een website van een journalistiek medium.

Lees Brievenbussen versie A en Brievenbussen versie B

2. Fysiotherapie

Een tekst voor de website van een ziekenhuis. Alle bezoekers, hoogopgeleid en laagopgeleid, lezen de tekst als ze informatie zoeken over de afdeling fysiotherapie. Op de uiteindelijke websitepagina vind je natuurlijk ook telefoonnummers, adresgegevens en meer van dat soort informatie.

Lees Fysiotherapie versie A en Fysiotherapie versie B

3. De dirigent geeft een proefles

Een recensie over een dirigent die een proefles geeft bij een koor.

Lees De dirigent versie A en De dirigent versie B

4. Kiezen voor een jaarverslag

Een organisatie levert jaarverslagen. Dit jaar schrijven ze een beleidstekst voor een van hun klanten. De strekking van de beleidstekst: we adviseren u ook dit jaar bij het jaarverslag te kiezen voor de opzet zoals we die in 2016 hanteerden.

Lees Het jaarverslag versie A en Het jaarverslag versie B

5. Bezwaarschrift

De directie van een vakantiepark wil een gezin niet schadeloos stellen. Het gezin schrijft een brief. Een bezwaarschrift tegen een besluit.

Lees Het vakantiepark versie A en Het vakantiepark versie B

6. Samen fietsen

Een nieuw initiatief. Fietsen voor twee personen, waarmee je een fietstochtje maakt met iemand die zelf amper buiten komt. Een bewoner van een verzorgingstehuis bijvoorbeeld. Fietsmaatjes gezocht. Een folder die mensen aanspoort zich te melden als fietsmaatje.

Lees Fietsen versie A en Fietsen versie B

 

N.B.

De teksten hierboven zijn bewerkingen van bestaande teksten. De inhoud is zo veel mogelijk veranderd, de schrijfwijze is bij het origineel zo veel mogelijk intact gelaten.

Kies van de twee versies de tekst die je beter vindt. De tekst die je bijvoorbeeld duidelijker vindt of boeiender. Het gaat er niet om of een van de twee versies de best mogelijke tekst is. Teksten verbeteren is ten eerste altijd mogelijk. Het gaat er ten tweede om dat bij een van de twee versies een specifiek aantal verbeteringen is aangebracht. Nabootsbare verbeteringen die cursisten van de cursus Informatief Schrijven zich eigen maken in ongeveer 9 bijeenkomsten van 3 uur.

De teksten openen telkens in een nieuw tabblad, zodat je ze open kunt laten staan. Waarom? Terugkijken is daardoor eenvoudiger.

Vul het onderstaande formulier in en zie de resultaten (we gebruiken je gegevens uitsluitend om je een mail te sturen met je resultaten)

De analyse-quiz

Je krijgt over elke tekst een vraag. Bij elke vraag is één antwoord niet correct, de andere antwoorden zijn correct. Vink het niet-correcte antwoord aan. Hoe staat het met je analytische inzicht?

Vul het onderstaande formulier in en zie de resultaten (we gebruiken je gegevens uitsluitend om je een mail te sturen met je resultaten)